Passande musik till dans

Vem vill dansa utan musik?

Det går att klara sig utan danspartner och musik när man dansar, men tumma aldrig på takten. Om du upplever problem med att hålla taken kan musik vara till hjälp, så även en danspartner om han eller hon är någorlunda skarp. Försök att välja musik efter dans, det gäller även till viss del för val av danspartner. Som nybörjare är det svårt att göra en slowfox till Lasse Stefanz eller att ro en rumsren salsa i hamn med en sumobrottare.

Slowfoxen är en elegant och långsam dans. Musiken måste därför väljas med omsorg. Det enda kravet är dock att musiken ska spelas i fyrafjärdedelstakt, precis som för foxtrot. Många väljer musik av crooners – Barbra Streisand, Bobby Darin, Dean Martin, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Perry Como och Tony Bennet är utmärkta exempel. De sjunger med varma och trygga röster till lugna och trevliga låtar – perfekt musik till slowfox.

När man dansar salsa går det undan, här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Med två takter om totalt åtta steg är man illa tvungen att hålla styr på sina fötter; rytmen är snabb och endaste felsteg kan innebära ödesdigra konsekvenser. När du väljer musik får du inte vara fördomsfull, långt ifrån all sydamerikansk musik lämpar sig för att dansa salsa till. Vad gäller musik­valet, prova Gilberto Santarosas Sin Voluntad till en början.

Om du dansar bugg är det betydligt enklare att hitta musik. Med bugg är det inte lika noggrant, du kan välja vilken fartfylld dansbands- eller rockabilly-låt du vill. Och när du buggar försvinner du i folkvimlet, den egna prestationen är därför inte alltid det viktigaste. Var artig och håll ordning på dina fötter, om du inte lyckas hålla takten kan du åtminstone försöka. Bugg är folkligt och trevligt – det ska vara kul snarare än korrekt. Förhoppningsvis är din danspartner av samma inställning.

musik