Squaredans i Sverige

När svenskar började svänga loss med squaredans

Squaredans kom till Sverige under det glada 70-talet. Det dröjde inte länge innan det ploppade upp klubbar för squaredans lite varstans. Fram till 2003 hade antalet klubbat ökat till 150 stycken, därefter har antalet klubbar och medlemmar minskat något. Den som vill lära sig att dansa squaredans rekommenderas att göra det på Bödabaden Square Dance Center. Därefter kan man anmäla sig till landets största squaredance-festival – Squaredance Convention.

Bödabaden Square Dance Center på Öland är något så ovanligt som ett squaredanshotell. Historien bakom det ovanliga hotellet handlar om paret som lärde sig att dansa squaredans i Saudiarabien. Tillbaka i Sverige dansade paret vidare och köpte prenumeration på en amerikansk squaredanstidning. Det ena ledde till det andra och när paret läste ett uppslag om square dance resorts tog paret beslutet att skapa något liknande på Bödabaden.

På klubbar runt om i landet rekommenderar callers nybörjare att spendera några dagar eller en vecka på Bödabaden Square Dance Center. Förutom helhetsupplevelsen får man där lära sig att dansa under trevligaste tänkbara former. Squaredanshotellet är dock inte bara för nybörjare, squaredansfantaster vallfärdar till Bödabaden oavsett tidigare erfarenhet. På Bödabaden har man möjlighet att lära känna likasinnade och dessutom njuta av Ölands vackra omgivningar. Förutom att dansa, förstås.

Squaredance Convention arrangeras årligen i svenska städer. Linköping är exempelvis värd 2016. För att arrangera festivalen måste en ansökan göras i god tid. Ibland händer det att festivalen är öppen för utländska callers och dansare, vilket var fallet 2010 när festivalen besöktes av tusentals europeiska squaredansfantomer. När Linköping är värd för festivalen är early bird-priset 450 kronor för vuxna, 225 kronor för ungdomar. Ordinarie pris är 500 kronor respektive 250 kronor.

Den som leder dansen kallas för caller. På Square Dance Convention 2016 i Linköping är Bronc Wise från Colorado Springs en av festivalens callers. Övriga är Björn Andersson från Humlebäk i Danmark samt svenskaran Gunilla Hammarlund, Monica Arvidsson, Mathias Alfredsson och Bo Nilsö.

Squaredans